Hakkımızda

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Gıda ve Tarımsal Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun Ek 30’uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca kurulmasına karar verilmiş ve bu karar 04/04/2021 tarihli ve 31444 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Kuzeydoğu Anadolu tarım bölgesinde yer alan Erzincan ilinin mikroklima özelliğe sahip olması, ilde birçok meyve ve sebze türünün yetiştiriciliğinde önemli bir avantaj sağlamaktadır. Özellikle ilde bulunan I. ve II. sınıf araziler sebze ve meyve tarımına en uygun arazi sınıflarıdır. Erzincan İli bulunduğu bölgede tarımsal potansiyeli (merkezde meyve ve sebze tarımı, ilçelerde tarla bitkileri, hayvancılık, arıcılık) yüksek olmasına rağmen; çiftçilerin büyük çoğunluğu bu faaliyetleri yeterince bilinçli yapmamaktadır.

Merkezin amacı; ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Üniversite bünyesinde gıda ve tarımsal üretim alanlarında yürütülecek uygulama, araştırma, eğitim ve yayın faaliyetlerini koordine etmek, gıda işleme, modern yetiştirme ve ıslah yöntemleri uygulayıp geliştirmek, bunları üretici ve öğrencilere tanıtmak ve gerektiğinde onları eğitmek, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak iş birliği mekanizmaları kurmak ve sürdürülebilir hale getirmek için gerekli olan kurumsal ortamı oluşturmaktır.

Araştırma merkezimiz; başta yerel olmak üzere bölgesel ve ulusal ölçekte bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri sorunları ve bu sorunlar ile direk bağlantılı sağlıklı gıda üretimi konularının çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Merkezin en önemli amaçlarından birisi de kendine yetebilir ve sürdürülebilir bir niteliğe sahip olmasıdır.